top of page

Ontvoerd in de media

Still uit het tv-programma Sexta às 9 van 10 maart 2017

Op Ontvoerd in de media:

​

Follow the Money onderzoekt de werkwijze van het tv-programma Ontvoerd

​

Het tv-programma Ontvoerd onderwerp van onderzoek in Portugal: tv-programma's Sexta as 9 en Sexta as 11 besteden o.a. aandacht aan de rol van de Nederlandse liaison officer  in het tv-programma Ontvoerd.

​

Het tv-programma Medialogica van Human onderzoekt in de uitzending "In het belang van het kind van 28 april 2019 hoe Ontvoerd kinderen naar Nederland krijgt en wat de rol van de Nederlandse overheid daarbij is

​

Het tv-programma Ontvoerd dat wordt uitgezonden op RTL4 is sinds de eerste aflevering in 2012 over het 11-jarige jongetje dat door John van den Heuvel uit Suriname wordt gehaald, zelf onderwerp van onderzoek geweest in Nederland en het buitenland. In artikel 'John haalt het kind terug'  van 2012 wierp de journalist van de NRC  de vraag al op wat in het belang van het kind is en hoe werkelijk de werkelijkheid is die door Ontvoerd wordt gepresenteerd. Deze vragen blijken anno 2019 nog steeds actueel. Maar vooral wat de rol van de Nederlandse overheid is bij het tv-programmma. Artikelen en tv-programma's over onderzoek naar de werkwijze van Ontvoerd zijn hier verzameld.

Journalist Stefan Vermeulen van het journalistieke platform Follow the Money publiceerde een reeks artikelen over de werkwijze van het RTL4 tv-programma Ontvoerd. In het artikel "Hoe RTL-hit Ontvoerd kinderbelangen opoffer aan kijkcijfers"  beschijft Vermeulen de samenwerking tussen de Nederlandse overheid en het programma, hoe de ambtenaren van  Buitenlandse Zaken John van den Heuvel en zijn team regelmatig helpen met noodpaspoorten, adviezen en contacten en beschrijft drie zaken van Ontvoerd waarin de overheid nauw samenwerkt met Ontvoerd om het programma rond te krijgen.

In "Ontvoerd onder Vuur: het weerwoord van John den Heuvel"  heeft Follow the Money John van den Heuvel gevraagd te reageren op de onthullingen in het artikel "Hoe RTL-hit Ontvoerd kinderbelangen opoffer aan kijkcijfers"

​

In Rechter opnieuw kritisch over hulpactie Ontvoerd wordt de zaak beschreven van twee kinderen die vanuit Turkije door Ontvoerd-presentator John van den Heuvel en zijn tv-ploeg meegenomen zijn naar hun moeder in Nederland. Deze hulpactie was 25 april 2017 te zien bij RTL4, als eerste aflevering van het vierde seizoen van het programma Ontvoerd. Zowel uit dit artikel van Follow the Money als de uitzending 'In het belang van het kind' van het tv-programma Medialogica van Human van 28 april 2019 blijkt dat er een grote kloof bestaat tussen hoe John van den Heuvel in Ontvoerd een zaak presenteert en wat er werkelijk het geval is.

​

In het artikel Portugese politie doet aangifte tegen rtl-programma ontvoerd wordt melding gemaakt van de aangifte door de Portugese nationale politie bij het Portugese Openbaar Ministerie tegen RTL-programma Ontvoerd, in verband met de handelwijze van de programmamakers in Portugal. De aangifte is volgens Follow the Money door de publieke tv-zender RTP op vrijdag 10 maart 2017 gemeld: de GNR, zoals de nationale politie-eenheid van Portugal heet, zou de aangifte tegen Ontvoerd hebben ingediend wegens het filmen met verborgen camera. In een aflevering van Ontvoerd, uitgezonden op RTL4 in oktober 2015 , was te zien hoe Ontvoerd-presentator John van den Heuvel en zijn team, met hulp van de GNR, een 5-jarig meisje schreeuwend en huilend bij haar moeder weghaalden en overdroegen aan haar vader. De GNR stelt misleid te zijn door vader en zijn 'vrienden'. De GNR heeft geen toestemming gegeven om te filmen.

'Ontvoerd' onderwerp van onderzoek in Portugal

De Nederlandse liaison officer van de Nederlandse Ambassade in Portugal, te zien in de uitzending van Ontvoerd is als zodanig herkent door Portugese autoriteiten. Uit Sexta às 9 van 10 maart 2017

Het journalistieke tv-programma Sexta às 9 van 10 maart 2017 van de Portugese publieke zender RTP1 onderzocht de rol van de Nederlandse liaison officer bij het weghalen van een Nederlands meisje bij haar moeder door het tv-programma Ontvoerd. De beelden uit de uitzending van Ontvoerd tonen de aanwezigheid van de liaison officer als de GNR-officieren op basis van een Europees Arrestatie Bevel (EAB) het meisje weghalen bij haar moeder. De liaison officer heeft op de post van de GNR voor de overdracht van het meisje getekend. In het programma Sexta às 9  wordt de conclusie getrokken dat er sprake is van misbruik van het EAB.

"Nederlandse TV heeft de GNR kunnen filmen die een kind red van een moeder op grond van een onrechtmatig EAB", uit Sexta às 9 

De GNR heeft aangifte gedaan tegen het tv-programma Ontvoerd vanwege het  filmen van de GNR-officieren zonder toestemming. RTL4 garandeert dat de GNR is geinformeerd over de aanwezigheid van een TV-team met filmcamera's.

Het journalistieke actualiteiten programma Sexta às 11 van 10 maart 2017 van de Portugese publieke zender RTP3 besteedde ook aandacht aan de Portugese zaak van Ontvoerd, het misbruik van het Europees Arrestatie Bevel en de rol van de Nederlandse liaison officer.

In de uitzending van Sexta às 11 bevestigde Cesar Nogueira van de APG/GNR voor de camera dat de mannen die bij de vader aanwezig waren zich hadden voorgesteld als vrienden van de vader, niet als journalisten of een TV-team.

Medialogica onderzoekt het verschil tussen beeld en werkelijkheid van Ontvoerd

Het tv-programma Medialogica deed onderzoek naar het tv-programma Ontvoerd in de uitzending In het belang van het kind van 28 april 2019. Hoe krijgt Ontvoerd het voor elkaar om kinderen naar Nederland te krijgen? En wat is de relatie tussen overheidsinstanties (bijvoorbeeld ministeries, politie en ambassades) en het programma? Het programma behandelt drie zaken van Ontvoerd: de zaak Turkije (ook behandelt door Follow the Money, de zaak Suriname (onderzocht door de Nationale Ombudsman) en de zaak Portugal.

© 2019 by Dossier Papers. Proudly created with Wix.com

bottom of page